Voedsel van de Toekomst
Op de Brabantse Wal is duurzame voedselvoorziening een belangrijk thema. De agrifood-sector ontwikkelt zich, vanuit Steenbergen, op steeds groter schaal, en daarnaast zijn er verschillende kleinschaliger initiatieven, zoals moestuinieren, op scholen, in buurten en bij horecagelegenheden. Het Natuurpodium krijgt vanuit haar netwerk steeds meer vragen over dit onderwerp en biedt dit project aan om de educatie over duurzame voedselvoorziening op een hoger plan te brengen. Samen met ondernemers, overheden en onderwijs kunnen we het thema voedsel een prominente plek geven in ons educatief programma en de bewustwording vergroten.
Leerlingen gaan projectmatig aan de slag met de ontwerpvraag ‘Hoe ziet een duurzame voedselvoorziening op de Brabantse Wal in het jaar 2050 eruit?’ Ze moeten bij hun oplossing rekening houden met CO2-uitstoot (vervoer van voedsel), biodiversiteit (onkruid- en insectbestrijding op akkers) en ruimte (hoeveel m2 grond nodig voor de functie landbouw vs andere functies zoals woningen, natuur, industrie).
Doel van het project is dat de leerlingen zich bewust worden van de relatie tussen voedsel en natuur en keuzes maken over ruimtegebruik op de Brabantse Wal.